Onderdelen & parcours

500 meter zwemmen

De mooie nieuwe haven in Zevenbergen heeft een lengte die de perfecte afmetingen heeft voor het 1e onderdeel van de Triotriathlon, namelijk het zwemmen. Een massastart is in deze haven niet echt handig en daarom beginnen we bij het zwemmen met de zogenaamde ‘rolling-start’, waarbij de zwemmers na elkaar of in groepjes starten. De tijd van de zwemmer (en dus van het team) gaat pas lopen, wanneer hij of zij zich over de ‘tijdwaarnemingsbalk’ beweegt. Er wordt 500 meter, van noord naar zuid, gezwommen richting de wisselzone. De zwemmers kunnen ondertussen goed aangemoedigd worden door hun supporters vanaf de bruggen en de kades. De loper loopt over de kade met de zwemmer mee om hem/haar aan te moedigen en in de gaten te houden. Aan het einde van de “havenbak” klimt de zwemmer uit het water en geeft de chip in de wisselzone over aan het volgende teamlid.

20 kilometer fietsen

Wanneer de zwemmer dus aan het eind van de haven is dan start het 2e teamlid met 20 km fietsen. Tijdens dit wedstrijdonderdeel blijven de fietsers in en rondom het nieuwe centrum. De fietsers rijden 14 rondes van en komen dus ook evenveel keer langs de haven en de markt. We hebben een afwisselend en technisch parcours en het aanwezige publiek blijft lekker centraal en kan zich mooi langs het langs het parcours verspreiden. Het parcours mag met een racefiets afgelegd worden maar een “omafiets” is ook prima natuurlijk. Elektrische fietsen mogen niet aan de start verschijnen. Op delen van het parcours is de rijbaan gesplitst met specifieke fietsstroken. Waar nodig wordt het parcours afgezet met hekwerken alles voor een veilig parcours natuurlijk.

5 kilometer hardlopen

Na het finishen van de fietser in de wisselzone start het derde teamlid aan het laatste onderdeel van de Trio Triathlon, namelijk 5 kilometer hardlopen. Het loopparcours grenst aan de haven en loopt om de markt heen. De lopers lopen 3,8 ronden. De laatste 300 meter wordt als trio gezamenlijk afgelegd tot aan de finish op de Markt. Je loopt dus eigenlijk gezamenlijk over de streep! Na de finish van de loper stopt ook de tijd van het gehele team en op basis van deze totaal tijd wordt de plaats in de einduitslag bepaald.

CENTRUMRONDE
Het is een bewuste keuze om alle elementen compact bij elkaar te houden in het centrum van Zevenbergen omdat dit het gezelligst is voor deelnemers en publiek. Dit vraagt wel om extra veiligheidsmaatregelen omdat soms fietsers, lopers en zwemmers die uit het water komen elkaar op sommige plekken van het parcours kunnen tegenkomen.

Tja, dat heb je natuurlijk altijd al willen doen. Een goeie duik nemen in onze mooi haven. Er liggen dan wel geen boten in (kunnen er niet in komen :-)) maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je er niet in kan zwemmen. Met dank aan Gemeente en Waterschap is het ons gelukt om jou die unieke ervaring te geven.

Pas wel op want er zit veel vis. Van de hele grote die vooral aan je tenen knagen als je voorbij zwemt. Kijk ook af en toe een naar boven; daar staan je supporters je aan te moedigen. Wist je overigens dat deze haven vroeger vooral werd gebruikt om suikerbieten aan te voeren naar de Suikerfabriek.

Het fietsparcours is een stevig en technisch parcours :-). Fijne bochten en een mooie afwisseling in bestratingsmateriaal wachten je op!

Natuurlijk is het jouw uitdaging om je kracht te sparen voor de klimmetjes en even lekker aan te zetten bij de afdalingen. Om goed voorbereid aan de start te verschijnen willen we natuurlijk al even meenemen over het parcours:

Ons loopparcour leidt je door het mooie nieuwe centrum van ons suikerstadje. via de geheel vernieuwde Markt draai je zo het uitgaanscentrum van Zevenbergen in. Wist je dat een aantal jaren geleden de stappers zelf van boven de rivieren in Zevenbergen een goed glas bier kwamen drinken? Overigens kom je handen tekort om naar al je fans langs de kant te zwaaien.

Een paar bochten verder kom je vanzelf terecht op de uitgestrekte “Havenkant”. Waar je teammaatje net nog zijn of haar best heeft gedaan om heel dat stuk te zwemmen loop jij je meters natuurlijk stukken sneller naar het einde van de haven.